نوار مغز یا الکتروانسفالوگرافی
به ثبت فعالیت الکتریکی مغز گفته می شود که برای تشخیص مشکلات مغزی مانند حملات سکته مغزی بکار می رود. این روش با قرار گیری الکترودهایی در سطح سر انسان و تقویت و حذف نویز ، چاپ سیگنال ها و در نهایت آنالیز آن ها انجام می پذیرد. این روش به پزشکان در تشخیص مشکلات مربوط به فعالیت الکتریکی مغز مانند حملات کمک زیادی می کند. تست نوار مغز برای بررسی نحوه تاثیر اختلالات مغزی دیگر بر الگوهای الکتریکی یا امواج مغزی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. برای گرفتن تست نوار مغز کلاه مخصوص مجهز به الکترود برای شناسایی فعالیت الکتریکی مغز مورد استفاده قرار می گیرد ، این تست یکی از بهترین ابزارهای تشخیصی برای تشخیص اختلالات تشنجی از جمله صرع است. در برخی موارد متخصصان از این روش در کنار سایر روش های تشخیصی همچون سی تی اسکن یا ام آر آی نیز بهره می برد. سلول های مغزی با استفاده از سیگنال های الکتریکی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و برخی اختلالات مغزی می تواند منجر به بروز اختلال در سیگنال های مغزی شود این تست تغییرات ایجاد شده در فعالیت الکتریکی مغز را اندازه گیری کرده و از این طریق به پزشکان در تشخیص اختلالات مغزی کمک زیادی می کند.
تست نواری مغزی چگونه گرفته می شود ؟
- تست نوار مغزی معمولا کوتاه بوده و اغلب در شرایط سرپایی صورت می گیرد. تکنسین مجرب، فرد را در طول تست تحت نظر خواهد داشت.
- برای انجام این تست فرد روی صندلی نشسته و یا روی تخت دراز کشیده و تکنسین کلاهی که شامل ۱۶ تا ۲۵ دیسک فلزی مسطح به نام الکترود بوده که فعالیت الکتریکی مغز را اندازه گیری می کند را بر روی سر بیمار قرار می دهد.
- تکنسین سر فرد را اندازه گرفته و از مدادی مومی برای نشانه گذاری محل قرارگیری الکترودها استفاده می کند ، سپس ماده ای به نام ژل هادی را بین الکترودها و جمجمه مالیده تا از دریافت سیگنال قوی از مغز توسط الکترودها اطمینان حاصل کند.
- در طول انجام تست نوار مغزی محیط اتاق باید آرام و تاریک باشد ، تکنسین از فرد می خواهد رفتاریهایی همچون نفس کشیدن آرام ، نگاه کردن به نقطه نورانی که سبب ایجاد سیگنال های الکتریکی غیر طبیعی شود را انجام دهد.
- ۸ ساعت قبل از انجام این تست نیز فرد نباید از مواد حاوی کافئین استفاده کرده باشد.
- این تست فعالیت الکتریکی مغز را ثبت کرده و وجود هرگونه ناهنجاری در آن را مشخص می کند.
- در صورت وقوع حمله طی تست نوار مغز، در فعالیت طبیعی مغز اختلال ایجاد شده و تکنسین می تواند امواج غیرطبیعی را ببیند. این الگوها کمک زیادی به تشخیص صرع کمک می کند.
موارد کاربرد نوار مغز
- بیماری های تحلیل برنده مغز
- اختلال در فعالیت مغز
- عفونت های مغزی
- آسیب های مغزی
- تومورهای مغزی
- اختلالات خواب
- سکته مغزی
- زوال عقل
- سرگیجه
- تشنج
- صرع